Zahvaljujući rimskom loncu na jednostavan način obogatit ćete svoje svakodnevne obroke. Bez problema ćete u njemu pripremiti jela iz jednog lonca, zdrava jela. Pečena pod poklopcem, jela će imati više vitamina i mikroelemenata. Bit će ukusna i zdrava.
Rimski lonac izrađen je od prirodne gline. Njegova svojstva omogućuju pečenje jela u atmosferi vodene pare. Posuda ima poroznu strukturu, u njegove pore tijekom namakanja prije kuhanja ulazi voda. Tijekom pečenja ta voda isparava, a jelo se priprema na pari, dinstajući u vlastitom soku. Zahvaljujući tome, u jela nije potrebno dodavati masnoću, a jelo zadržava svoj prirodni aromat. Zahvaljujući poklopcu, pripremljeno jelo zadržava više vitamina i mikroelemenata. Jelo ispada ukusno i zdravo.
Lonac je također obogaćenje za ljubitelje veganske i vegetarijanske kuhinje. Rimski lonac olakšat će i kuhanje osobama koje su na lako probavljivoj ili niskomasnoj dijeti. Osobe koje uživaju u gruzijskoj kuhinji lako će u njemu pripremiti svoja omiljena jela.
Način upotrebe:
- Prije svake upotrebe namočite lonac u vodi 10-15 minuta, uranjajući ga u cijelosti. Zatim ga stavite u hladnu pećnicu. Ovisno o zahtjevima recepta, zagrijavamo prazan lonac ili odmah s punjenjem. Nakon pečenja jelo možete izvaditi dok je vruće (npr. kruh) ili ostaviti da se ohladi dok se sastojci dobro ne povežu (npr. kada pripremate paštetu). Način korištenja lonca treba biti prilagođen receptu.
- Prije pečenja kruha premažite lonac maslacem ili kokosovim uljem i pospite krušnim mrvicama ili brašnom kako biste lako izvadili pečeni kruh.
- Lonac se ne smije stavljati izravno na plin ili električnu ploču.
- Rimski lonac ne smije biti izložen naglim promjenama temperature.
- Ne smije se ulijevati hladne tekućine u vrući lonac.
- Preporučena maksimalna temperatura pečenja u rimskim loncima je 200°C.
- Lonac je namijenjen za upotrebu u plinskim i električnim pećnicama.
Pranje i čišćenje:
Nakon upotrebe lonac treba nekoliko puta namočiti u toploj vodi, zatim oprati spužvom ili mekom četkicom. Teže mrlje mogu se ukloniti pomoću sode bikarbone. S vremena na vrijeme lonac je vrijedno prokuhati u vodi s octom kako bi se neutralizirali mirisi. Lonac se ne smije prati u perilici posuđa.
Nakon pranja lonac treba ostaviti da se potpuno osuši i čuvati otvoren, najbolje na prozračnom mjestu.
Vanjske dimenzije:
1. lonac:
2. poklopac:
Unutarnje dimenzije:
1. lonac:
2. poklopac:
Dimenzije kompleta: