Pečenje pod poklopcem čini da vitamini i mikroelementi ostaju u pripremljenom obroku. Pečenje u atmosferi vodene pare omogućuje očuvanje dijetetskih vrijednosti jela. Masnoće i proteini nisu izloženi visokim temperaturama i zadržavaju svoje najvažnije zdravstvene vrijednosti.
Rimski lonac izrađen je od posebno pečene gline. Glina ima pore u koje prodire voda. Tijekom zagrijavanja posude, lonac oslobađa vodenu paru, a jelo se priprema na pari oslobođenoj iz zidova posude, kuhajući se u vlastitom soku. U jela nije potrebno dodavati masnoću. Poklopac omogućuje očuvanje veće količine vitamina i mikroelemenata te bogate arome jela. Okrugli oblik jamči ravnomjerno raspodjelu temperature tijekom pečenja. To je važno tijekom pečenja kruha ili mesnih pečenja.
Rimski lonac također će obogatiti kuhinju vegana i vegetarijanaca. Rimski lonac idealan je za osobe na niskomasnoj ili lako probavljivoj dijeti. Osobe koje uživaju u gruzijskoj kuhinji pripremit će u njemu svoja omiljena jela iz jednog lonca.
Način upotrebe:
- Prije svake upotrebe namočite lonac u vodi 10-15 minuta, uranjajući ga u cijelosti. Zatim ga stavite u hladnu pećnicu. Ovisno o zahtjevima recepta, zagrijavamo prazan lonac ili odmah s punjenjem. Nakon pečenja, jelo možete izvaditi dok je vruće (npr. kruh) ili ostaviti da se ohladi dok se sastojci dobro ne povežu (npr. kada pripremate paštetu). Način korištenja lonca treba prilagoditi receptu.
- Prije pečenja kruha premažite lonac maslacem ili kokosovim uljem i pospite krušnim mrvicama ili brašnom kako biste lako izvadili pečeni kruh.
- Lonac se ne smije stavljati izravno na plin ili električnu ploču.
- Rimski lonac ne smije biti izložen naglim promjenama temperature.
- Ne smije se ulijevati hladne tekućine u vrući lonac.
- Preporučena maksimalna temperatura pečenja u rimskim loncima je 200°C.
- Lonac je namijenjen za upotrebu u plinskim i električnim pećnicama.
Pranje i čišćenje:
Nakon upotrebe lonac treba nekoliko puta namočiti u toploj vodi, zatim oprati spužvom ili mekom četkom. Teže mrlje mogu se ukloniti korištenjem sode bikarbone. Povremeno lonac vrijedi prokuhati u vodi s octom kako bi se neutralizirali mirisi. Lonac se ne smije prati u perilici posuđa.
Nakon pranja lonac treba ostaviti da se potpuno osuši i čuvati otvoren, najbolje na prozračnom mjestu.
Vanjske dimenzije:
1. lonac:
2. poklopac:
Unutarnje dimenzije:
1. lonac:
2. poklopac:
Dimenzije kompleta: