Domaće suhomesnate proizvode iznimno su ukusne i najčešće nestaju sa stola u tren oka. Tijekom stvaranja novih recepata i okusnih kompozicija ne treba zaboraviti ni na odabir odgovarajućeg načina konzerviranja mesnih proizvoda, jer upravo zahvaljujući njemu možemo uživati u njima dulje, a također ih konzumirati na siguran način za zdravlje. Jedna od takvih učinkovitih metoda konzerviranja je uporaba peklosoli. Koje su najveće prednosti njezine primjene?
Što je peklosol, inače nazvana sol za soljenje ili sol za konzerviranje? To nije ništa drugo nego mješavina kuhinjske soli bez joda i natrijevog nitrita. Peklosol štiti meso od gubitka prirodne crveno-ružičaste boje, a prije svega štiti proizvode od razvoja neželjenih mikroorganizama, uglavnom bakterija botulizma. Dodatak antioksidansa smanjuje ostatak nitrita, učinkovito ograničavajući stvaranje nitrozamina. Ubrzava pretvaranje nitrita u dušikov oksid, poboljšavajući boju mesnih proizvoda. Također je izvrstan stabilizator. Primjena peklosoli omogućit će vam daljnju obradu mesa, npr. dimljenje, sušenje i zrenje.
Način uporabe za pripremu 1 kg mesa:
Mokro soljenje: u 1 L hladne vode dodajte 58-65 g peklosoli, dodajte 4 g šećera i eventualno omiljene začine. Solite meso u otopini 7-14 dana u hladnjaku.
Suho soljenje mesa u komadu: meso natrljajte s 18-25 g peklosoli i eventualno omiljenim začinima. Solite u hladnjaku 3-7 dana (debljina mesa 1 cm-1 dan soljenja).
Suho soljenje mesa za kobasice: u 1 kg mljevenog mesa dodajte 13-17 g peklosoli i omiljene začine. Gotovu smjesu ostavite 1 dan u hladnjaku.
Sastojci: sol bez joda, sredstvo protiv zgrudnjavanja: E536, natrijev nitrit.
Upozorenje!
Nije za izravnu konzumaciju.