Domaće suhomesnate proizvode iznimno su ukusne i najčešće nestaju sa stola u tren oka. Prilikom stvaranja novih recepata i okusnih kompozicija ne treba zaboraviti ni na odabir odgovarajućeg načina konzerviranja mesnih proizvoda, jer upravo zahvaljujući njemu možemo uživati u njima dulje, a također ih konzumirati na siguran način za zdravlje. Jedna od takvih učinkovitih metoda konzerviranja je uporaba peklosoli. Koje su najveće prednosti njezine primjene?
Što je peklosol, inače nazivan solju za soljenje ili solju za pekliranje? To nije ništa drugo nego mješavina kuhinjske soli bez joda i natrijevog nitrita, u našem proizvodu obogaćena natrijevim askorbinatom (vitaminom C). Peklosol štiti meso od gubitka prirodne crveno-ružičaste boje, a prije svega štiti proizvode od razvoja neželjenih mikroorganizama, uglavnom bakterija botulinum toksina. Dodatak antioksidansa smanjuje ostatak rezidualnog nitrita, učinkovito ograničavajući stvaranje nitrozamina. Ubrzava pretvaranje nitrita u dušikov oksid, poboljšavajući boju mesnih proizvoda. Također je izvrstan stabilizator. Primjena peklosola omogućit će vam i daljnju obradu mesa, npr. dimljenje, sušenje i zrenje.
Način uporabe za pripremu 1 kg mesa:
Mokro soljenje: u 1 L hladne vode dodajte 58-65 g peklosola, dodajte 4 g šećera i eventualno omiljene začine. Solite meso u otopini 7-14 dana u hladnjaku.
Suho soljenje mesa u komadu: meso natrljajte s 18-25 g peklosola i eventualno omiljenim začinima. Solite u hladnjaku 3-7 dana (debljina mesa 1 cm-1 dan soljenja).
Suho soljenje mesa za kobasice: u 1 kg mljevenog mesa dodajte 13-17 g peklosola i omiljene začine. Gotovu smjesu ostavite 1 dan u hladnjaku.
Sastojci: sol bez joda, sredstvo protiv zgrudnjavanja: E536, natrijev nitrit, antioksidans: natrijev askorbinat (0,3%)