Domaće kobasice su izuzetno ukusne i najčešće nestaju sa stola u tren oka. Prilikom stvaranja novih recepata i kompozicija okusa ne treba zaboraviti ni na odabir odgovarajućeg načina konzerviranja mesnih proizvoda. Zahvaljujući tome moći ćemo uživati u njima duže i osigurati da njihova konzumacija bude sigurna za zdravlje. Jedna od takvih učinkovitih metoda konzerviranja je upotreba peklosoli. Koje su najveće prednosti njezine upotrebe
Što je peklosol, inače poznata kao sol za soljenje ili sol za konzerviranje? To nije ništa drugo nego mješavina kuhinjske soli bez joda i natrijevog nitrita. Peklosol štiti meso od gubitka prirodne crveno-ružičaste boje, a prije svega štiti proizvode od razvoja neželjenih mikroorganizama, uglavnom bakterija botulizma. Također ubrzava pretvaranje nitrita u dušikov oksid, poboljšavajući boju mesnih proizvoda. Također je izvrstan stabilizator. Upotreba peklosoli omogućit će vam daljnju obradu mesa, npr. u procesu dimljenja, sušenja i zrenja.
Veća količina peklosoli omogućuje pripremu ukusnih mesa i kobasica kroz duže vrijeme ili u većoj količini - bez potrebe za kupnjom dodatnog pakiranja.
Način uporabe za pripremu 1 kg mesa:
Mokro soljenje: u 1 L hladne vode dodajte 58-65 g peklosoli, dodajte 4 g šećera i po želji omiljene začine. Solite meso u otopini 7-14 dana, u hladnjaku.
Suho soljenje mesa u komadu: meso natrljajte s 18-25 g peklosoli i po želji omiljenim začinima. Solite u hladnjaku 3-7 dana, uzimajući u obzir da najbolji rezultati dolaze primjenom pravila: 1 cm debljine mesa = 1 dan soljenja.
Suho soljenje mesa za kobasice: u 1 kg mljevenog mesa dodajte 13-17 g peklosoli i omiljene začine. Gotovu smjesu ostavite 1 dan u hladnjaku.
Sastojci: sol bez joda, sredstvo protiv zgrudnjavanja: E536, natrijev nitrit (0,6%).