Želite li uživati u zdravom jogurtu bez zaslađivača i kemijskih dodataka? Pripremite ukusan domaći jogurt u vlastitoj kuhinji! Pomoći će vam u tome idealno odabrane kulture bakterija mliječne fermentacije, koje omogućuju brzu i jednostavnu proizvodnju jogurta, kao i zakiseljavanje vrhnja! Zahvaljujući njima lako ćete pripremiti gusti jogurt koji može biti baza za stvaranje vlastitog domaćeg jogurtnog sira. Budući da ove bakterije pripadaju termofilnim bakterijama (odnosno otpornim na visoke temperature), s njihovom upotrebom pripremit ćete i parene sirne sireve! Zahvaljujući primjeni liofilizacije - posebne metode sušenja, koja je jedna od najdjelotvornijih metoda očuvanja hrane, ove kulture dugo zadržavaju svoj puni potencijal. Jedno pakiranje kultura bakterija omogućit će vam pripremu jogurta s čak 25 L mlijeka! Njihova upotreba je dječje jednostavna, a možete ih koristiti i s jogurtomatom i bez njega!
Način upotrebe:
U slučaju svježeg mlijeka "od krave" preporučuje se pasterizacija na temperaturi oko 65°C tijekom 30 minuta. 3 L niskopasteriziranog ili svježeg mlijeka zagrijte na temperaturu od 43-44°C. Njegovu malu količinu ulijte u čašu i otopite u njoj oko 0,3 g jogurtnih bakterija. Tu dozu ulijte u toplo mlijeko i sve dobro promiješajte. Pričekajte oko 20 minuta, održavajući temperaturu na razini 43-44°C (kako bi došlo do početne aktivacije bakterija). Čiste, sterilizirane posudice napunite mlijekom zaraženim bakterijama do 3/4 volumena i čvrsto zatvorite. Ostavite na toplom mjestu, npr. uz radijator, na nekoliko sati (najbolje preko noći). Ako koristite jogurtomat, mlijeko zaraženo bakterijama ulijte u posudu uređaja, postavite temperaturu na 45°C i ostavite 6-8 sati da jogurt dozrije. Ako nakon tog vremena još uvijek bude previše tekuć, produžite vrijeme zrenja. Što je dulje vrijeme zrenja, to je intenzivniji okus jogurta. Nakon završetka procesa zrenja jogurt premjestite u hladnjak i tamo ga čuvajte do konzumacije - maksimalno 3-5 dana. Optimalni pH za pravilan razvoj kultura bakterija za jogurt je u rasponu 6-7. Dodaci poput orašastih plodova, muslija ili voća dodaju se gotovom jogurtu, neposredno prije konzumacije.
Sastojci: Streptococcus thermophilus, laktoza
Rok trajanja uzima u obzir mogućnost transporta proizvoda na temperaturi ispod 30°C do 7 dana.
Neto masa: oko 3,0 g
Masa kultura bakterija može varirati ovisno o njihovoj aktivnosti.
Dimenzije pakiranja: