Pripremate domaće meso? Njihov okus, izgled i trajnost osigurat ćete koristeći kalijev nitrat.
Kalijev nitrat - za salamurenje svake vrste mesa. Kalijev nitrat je kalijev nitrat (KNO₃) - bezbojna, kristalna sol (E 252) koja se koristi za salamurenje mesa tradicionalnim metodama. Kalijev nitrat je uz kuhinjsku sol jedan od važnijih dodataka koji se koriste pri salamurenju mesa, osiguravajući ne samo produljenje trajnosti, već i očuvanje ružičaste boje mesa. Kako je to moguće?
U prvoj fazi salamurenja (odmah nakon dodavanja kalijevog nitrata, kuhinjske soli i začina, nitrati iz kalijevog nitrata pod utjecajem prirodnih enzima sadržanih u mesu reduciraju se u nitrite (u količini ne većoj od sadržaja mioglobina).
U drugoj fazi nitritni ioni reagiraju s mioglobinom, proteinom odgovornim za ružičastu (ali nestabilnu) boju mesa. Proizvod reakcije je nitrozomioglobin stabilne, ružičaste boje.
Korištenje kalijevog nitrata tijekom pripreme domaćih kobasica jamči:
Sušene svinjske filete – Recept za 1 kg
Sastojci za salamuru:
Priprema:
Očistite svinjske filete, stavite ih u salamuru i ostavite 24 sata na sobnoj temperaturi. Zatim ih premjestite u hladnjak na 5 dana. Izvadite, osušite i pospite mješavinom začina (medvjeđi luk, dimljena paprika, mažuran, timijan). Sušite na sobnoj temperaturi 2-3 dana. Ako želite, dimite hladnim dimom 8 sati, a zatim zrijte na temperaturi ispod 20°C 4 dana. Kada svinjski fileti izgube oko 30% težine, vakuumski ih zapakirajte i ostavite najmanje mjesec dana.
Sastojci: kalijev nitrat, antistatička tvar: magnezijev hidroksikarbonat.
Upozorenje!
Dimenzije pakiranja: