Domaće vino nije uvijek bistro, stoga može biti potrebno bistrenje. Nažalost, nikada ne možemo biti potpuno sigurni, jesu li zamućenja uzrokovana česticama s pozitivnim nabojem (npr. proteini) ili negativnim (npr. polifenoli) ili drugim spojevima organskog podrijetla. Prije nego što primijenimo određeno sredstvo za bistrenje, vrijedi napraviti test na malom uzorku vina (oko 1 L). To nam omogućuje odabir pravog sredstva za bistrenje. Proces bistrenja obično traje oko tjedan dana. Također treba imati na umu da ne treba pretjerivati s doziranjem sredstava za bistrenje. U prevelikoj dozi mogu se pojaviti sekundarna zamućenja ili možemo promijeniti boju našeg vina.
Klar-zyme je učinkovit enzimatski preparat s pektolitičkim svojstvima, koji ima dvije primjene. Može se dodati nakon završene fermentacije za bistrenje vina, posebno šljivovih, bučinih, bananinih itd., a dodan prije fermentacije, posebno u nastave od šljiva, bundeva ili banana, olakšava dobivanje soka iz njih. Kompleks enzima osigurava razgradnju većine visokopolimernih pektinskih i škrobnih spojeva koji uzrokuju zamućenja.
Važne značajke:
Način uporabe:
Prije uporabe preparat razrijedite vodom u omjeru 1:10 i dodajte u mošt ili vino. Sve dobro promiješajte i ostavite pokriveno na toplom mjestu. U slučaju dobivanja soka iz voća na 1 dan, a za bistrenje vina na 5-7 dana, ovisno o količini zamućenja u vinu. Nakon tog vremena iscijedite sok ili pretočite vino iznad taloga. Preparat najbolje djeluje na temp. 30-35°C, a njegova najveća aktivnost je pri pH 4,5.
Sastojci:
voda, glicerol, pektolitički enzimi, amonijev sulfat, konzervans: kalijev sorbat.
Dimenzije:
Sljedeće dimenzije odnose se na pakiranje.