Želite uživati u bistrom vinu ili voćnom soku? Iskoristite Klarowin - učinkovit sredstvo za bistrenje vina i sokova, posebno namijenjen bijelim i ružičastim vinima. Jedno pakiranje od 10 g dovoljno je za 10 L vina ili soka i sadrži bentonit (negativno nabijen), koji nakon bubrenja u vodi pokazuje adsorpcijska svojstva. Veže u svojoj strukturi različite vrste pozitivno nabijenih tvari, uglavnom proteine, metalne ione, uzrokujući njihovo taloženje na dnu posude. Blago povećava alkalnost vina. Nastali talog je slabo zbijen i nježan, lako se filtrira.
Upozorenje!
Sredstvo koristimo tek nakon potpunog završetka procesa fermentacije! U suprotnom slučaju proces bistrenja neće pravilno teći i neće doći do koagulacije.
Domaće vino nije uvijek bistro, stoga može biti potrebno bistrenje. Nažalost, nikada ne možemo biti potpuno sigurni imamo li posla s mutnoćama uzrokovanim pozitivno nabijenim česticama (npr. proteinima) ili negativno nabijenim (npr. polifenolima) ili drugim spojevima organskog podrijetla. Prije nego što primijenimo određeno sredstvo za bistrenje, vrijedi napraviti test na malom uzorku vina (otprilike 1 L). To će nam omogućiti da odaberemo odgovarajuće sredstvo za bistrenje. Proces bistrenja obično traje oko tjedan dana. Također treba imati na umu da ne pretjeramo s doziranjem sredstava za bistrenje. U prevelikoj dozi mogu se pojaviti sekundarne mutnoće ili ćemo uzrokovati promjenu boje našeg vina.
Način upotrebe:
Odgovarajuću količinu Klarowina uspite u 100 ml vode i dobro promiješajte. Tako pripremljenu smjesu ostavite da odstoji jedan dan povremeno miješajući. Nakon tog vremena otopinu ulijte u tekućinu koju bistrite. Učinak bi trebao biti vidljiv nakon otprilike tjedan dana u obliku taloga koji pada na dno.
Sastojci:
bentonit
Dimenzije:
Sljedeće dimenzije odnose se na pakiranje.