Novost na tržištu!
Indikator koji služi za mjerenje koncentracije šećera u moštu ili pivskoj sladovini izražene u g/l ili u stupnjevima Ballinga te za određivanje potencijalnog sadržaja alkohola u vinu ili pivu (%). Jedan stupanj Ballinga (1°Blg) približno odgovara 10g šećera u 1L soka (mošta). Uređaj je kalibriran na temperaturi od 20°C. GLAVNI ELEMENTI MJERAČA- plovak (areometar) s tri skale (za koncentraciju šećera g/l i u stupnjevima Blg); te potencijalni sadržaj alkohola u %,- epruveta - za provođenje mjerenja.
ISPITIVANJE MOŠTA
Za provođenje mjerenja epruvetu treba napuniti do 2/3 visine analiziranim moštom ili pivskom sladovinom. Tekućina ne smije sadržavati čvrste čestice i mjehuriće plina. Količina tekućine treba biti takva da plovak smješten u epruveti slobodno pluta, ne dodiruje dno i stijenke epruvete.
Primjer:
Pretpostavimo da je očitanje za ispitivani mošt iznosilo 20 stupnjeva Blg, što odgovara sadržaju od 200g/l šećera i znači da će potencijalni sadržaj alkohola u vinu biti 9,6 %.
NAPOMENA:
Za lakše korištenje, na skali su različitim bojama označeni rasponi početnih koncentracija šećera u moštu, za različite vrste vina koje želimo dobiti:
- bordo područje (22 - 25 Blg°) - desertna vina (slatka),
- žuto područje (15 - 22 Blg°) - stolna vina (suha),
Za pravilan tijek fermentacije važno je da koncentracija šećera prije njenog početka NE premaši 22 do 25 Blg°. Ako preferirate vrlo slatka vina, dodajte šećer u nekoliko porcija npr.: 1., 5. i 12. dana fermentacije. Vino se može dodatno zasladiti nakon završetka fermentacije.
ISPITIVANJE PIVSKE SLADOVINE
Mjerenje sadržaja šećera u pivskoj sladovini provodi se na sličan način kao za vino. Na skali je označen raspon preporučenih početnih koncentracija šećera u sladovini bojom jantara (8 - 10 Blg°). Fermentacija pivske sladovine smatra se završenom kada očitanje spada u raspon označen zelenom bojom (0 - 2 Blg°).
Dimenzije proizvoda:
- multimjer:
visina 21,2 cm
promjer 1,75 cm
- epruveta:
visina 24,5 cm
vanjski promjer 2,2 cm
unutarnji promjer 2,0 cm