Generator dima (dimogenerator) s pepeljarom - prema potrebama entuzijasta domaćih dimljenih proizvoda, koji traže mogućnost stvaranja ukusnog i aromatičnog mesa, ribe ili sira, pripremljenih bez kompromisa i zdravijih, jer su bez nepotrebnih kemijskih dodataka. Primjena generatora dima osigurava izvrsnu kvalitetu i učinkovitost procesa dimljenja. S ovim inovativnim dimogeneratorom dimljenje na hladno i na toplo/vruće bit će učinkovit i istovremeno stilski način za profesionalno dimljenje.
Ovaj dimogenerator možete montirati i na veliku i na malu pušnicu - čeličnu, drvenu ili zidanu.
Testovi su provedeni s pušnicom kapaciteta 300 L.
Patent tvrtke Browin.
Generator dima proizveden je u Poljskoj.
Generator se može montirati s obje strane pušnice, ovisno o potrebama.
Generator dima opremljen je električnom, crnom pumpom snage 5 W i kapaciteta 2x3,5 L/min.
Promišljena, patentirana konstrukcija omogućila je kombiniranje malih dimenzija generatora s visokom učinkovitošću uz nisku potrošnju čipsa i mogućnost reguliranja količine proizvedenog dima pomoću pumpe - prema potrebama i kapacitetu komore za dimljenje. Generator dima izrađen je od visokokvalitetnog nehrđajućeg čelika, što omogućuje njegovo korištenje za dimljenje u različitim vremenskim uvjetima. Cilindar je zatvoren drvenim poklopcem, koji osigurava pravilnu cirkulaciju dima i štiti čips u procesu njihovog izgaranja - između ostalog, od vlage. Dugačko crijevo (4 m) može se rezati na dijelove potrebne za povezivanje pumpe s mlaznicom dimogeneratora.
Punjenje generatora do vrha omogućuje kontinuirano isporučivanje dima u pušnicu oko 3-5 sati, bez potrebe za dodavanjem čipsa. Za dimogenerator se mogu koristiti čipsi različite granulacije, no preporučujemo čips s razinom usitnjenosti (kalibar) 8-12 mm, što će omogućiti postizanje najboljeg efekta zadimljenja unutar pušnice.
Inovativna produžena mlaznica generatora dima - idealna za pušnice s debljim stijenkama (do 15 cm), npr. zidane. Mlaznica je s obje strane zakošena - na jednom kraju pod takvim kutom koji olakšava izlazak dima u pušnici, a na drugom pod takvim koji štiti mlaznicu od začepljenja čipsom. Mlaznica se uvodi u pušnicu pod odgovarajućim kutom, povećavajući protok dima iz izgaranih čipsa. Mlaznica prolazi samo kroz dio komore za izgaranje čipsa, što omogućuje idealno usisavanje dima, a istovremeno odgovarajuće štiti mlaznicu od začepljenja tijekom izgaranja čipsa.
Primjena pepeljara u značajnoj mjeri poboljšava i olakšava korištenje generatora dima. Omogućuje kontinuirani rad generatora od početka do kraja procesa dimljenja, bez potrebe za prekidima radi uklanjanja pepela nakon izgorjelog čipsa. Zahvaljujući svojoj konstrukciji, pepeljar također omogućuje reguliranje dotoka zraka kroz bočne otvore u cilindru, što omogućuje izbjegavanje prekomjernog izgaranja čipsa.
Primjena učinkovite pumpe i postavljanje na odgovarajuće produženu bazu dimogeneratora omogućuje prijenos vibracija s pumpe na tijelo komore za punjenje, poboljšavajući osipanje čipsa u procesu njihovog izgaranja i povećavajući učinkovitost dimljenja. Precizno podešavanje količine generiranog dima omogućuje izbjegavanje prekiseljenja proizvoda.
Konstrukcija dimogeneratora omogućuje njegovu jednostavnu i brzu montažu i demontažu, a također vrlo olakšava čišćenje. Uređaj se može lako rastaviti i očistiti, bez potrebe za odvrtanjem njegove baze od pušnice i bez korištenja bilo kakvih alata.
Otvoreni smješteni u donjem dijelu cilindra omogućuju lako paljenje čipsa i osiguravaju odgovarajući dotok kisika. Da biste iskoristili mogućnost regulacije pristupa zraku, postavite pepeljar u takav položaj da dvije bočne vertikalne lopatice u odabranom stupnju prekrivaju spomenute otvore (nazvane kontrolnim prozorima) u cilindru. Ograničavanjem dotoka zraka izbjeći ćete prekomjerno izgaranje čipsa.
U ponudi Browina pronaći ćete čips posvećen određenoj vrsti proizvoda, koji će se savršeno uklopiti za dimljenje mesa, ribe ili sira.
Upozorenje! Koristite isključivo suhi čips (njihova maksimalna vlažnost ne smije biti veća od 11%). Korištenje previše vlažnog čipsa poremetit će ili čak onemogućiti pravilno funkcioniranje dimogeneratora.
Prije korištenja generatora dima, pročitajte upute za njegovu upotrebu priložene uz set. Također pročitajte upute za priključivanje i korištenje pumpe dragON Air, koje se nalaze u zasebnom pakiranju pumpe.
Čišćenje: Nakon svakog dimljenja očistite generator, posebno iznutra, kako bi bio potpuno spreman za sljedeću upotrebu i osigurao pravilan protok dima za dimljenje. Ne koristite oštre alate koji bi mogli oštetiti dijelove uređaja.
Elementi seta:
Dimenzije generatora dima nakon sastavljanja:
Savjet - koju metodu dimljenja odabrati?
Metode dimljenja:
Dimljenje na hladno: Obično se odvija na temperaturi do 25⁰C i traje od nekoliko sati do 14 dana. Ovisno o potrebama, koristi se odgovarajuća gustoća dima. Obično bi brzina njegovog protoka trebala biti u rasponu od 6-15 m/min. Ovaj način dimljenja koristi se uglavnom za proizvode koji se trebaju dugo čuvati ili sazrijevati, jer dim prodire duboko u proizvod i polako ga konzervira. Dimljeni proizvodi podvrgnuti ovoj metodi obrade suše se ravnomjerno. Dimljenje na hladno također daje izvrstan učinak pri dugotrajnom sazrijevanju.
Dimljenje na toplo/vruće: To je djelovanje na proizvod dimom na temperaturi iznad 25⁰C. Ovdje se može govoriti o dvije prihvaćene gornje temperaturne granice: dimljenje do oko 45⁰C naziva se dimljenjem na toplo, a do 60⁰C dimljenjem na vruće. U slučaju dimljenja na vruće, proizvode možemo peći u samoj pušnici, podižući temperaturu u komori za dimljenje čak do 80-90⁰C.
Dimljenje s pečenjem: U slučaju pečenja, generator dima može se isključiti i djelovati na proizvod samo temperaturom.
Bez obzira na to koju vrstu dimljenja odaberete, imajte na umu da je to završni proces, a osnova je odgovarajuća priprema proizvoda za dimljenje te vrlo dobro sušenje prije dimljenja (eventualno dosušivanje u pušnici). To je ključna faza koja pozitivno utječe na kvalitetu dimljenih proizvoda i sprječava njihovo zakiseljenje.