Knjiga "Stvaranje destilata od A do Ž" autora dr. inž. Ewe Kwapisz je izuzetno, važno i dugo očekivano štivo - barem iz nekoliko razloga:
Knjiga savršeno popunjava prazninu na izdavačkom tržištu, koja se mogla primijetiti u poljskim publikacijama na ovu temu. Složena, višestrana i u mnogim aspektima teška problematika stvaranja destilata konačno je dobila ambiciozno obrađivanje, koje će zasigurno zanimati kako praktičare, posebno početnike u ostvarivanju svoje strasti, tako i čitatelje koji žele upoznati čisto teoretske aspekte izrade različitih vrsta destilata. Rad na publikaciji zahtijevao je pronalaženje pravog "ključa" - dostupnog kako osobama koje već posjeduju potrebna ovlaštenja za proizvodnju ovakvih pića u mikroskali, ali još uvijek traže inspiraciju, tako i za entuzijaste koji planiraju dobiti takva ovlaštenja. Knjiga također ukazuje na mogućnosti dostupne sve većem broju kućnih hobista, zainteresiranih za destilaciju u granicama važećeg zakona, koristeći kupljeni alkohol s akcizom.
Autorica se usredotočila na predstavljanje koherentne koncepcije djelovanja koja vodi do postizanja visokokvalitetnih destilata. Od mnogih mogućnosti poznatih iskusnim praktičarima, odabrala je provjerena rješenja i proizvode, olakšavajući zadovoljavajući ulazak u svijet destilata, upoznavanje specifičnosti njihovog stvaranja i otkrivanje vlastite kreativnosti u tom području.
Knjiga sadrži set recepata, posebno osmišljenih kako za posjednike ovlaštenja za destilaciju, tako i za osobe koje nemaju takve mogućnosti, a žele u skladu sa zakonom iskusiti uzbuđenje stvaranja ovakvih pića. Ovoj drugoj skupini posvećen je prijedlog izrade destilata od likera.
Vlastiti alkoholi, kako čisti, tako i oni s karakterom, npr. u stilu whiskyja, ruma, vinjaka, grappe ili likera, san su mnogih. Zahvaljujući ovoj knjizi, zasigurno su mnogo bliže ostvarenju - pod uvjetom da se postupa prema pravilima destilacijske umjetnosti i u skladu sa zakonom.
Struktura knjige:
- uvod i kratak pogled na povijest destilerije;
- pravni aspekti destilerije u Poljskoj;
- destilerija u mikro skali;
- suština i proizvodi fermentacije, korištene sirovine;
- suština i proizvodi destilacije, alkoholni proizvodi;
- oprema i pribor;
- enzimski preparati, kvasci korišteni u destilerijama i hranjive tvari za kvasce;
- mjerenje osnovnih parametara – instrumenti i metode;
- obavljanje potrebnih izračuna;
- priprema kaše za destileriju, briga o procesu fermentacije;
- tehnički aspekti, destilatori i briga o procesu destilacije kaše;
- pročišćavanje, sazrijevanje i začinjavanje destilata;
- nedostaci destilata i najčešće pogreške;
- čiste, sortne, prirodne votke;
- votke od destiliranih likera;
- 30 recepata;
- zaključak, rječnik i literatura.
Broj stranica: 248
Format: 153x226 mm
Uvez: šivano-lijepljeni, integrirani
Boja: 4+4
2 umetnute oznake
Težina 1 primjerka: 0,45 kg
ISBN: 978-83- 956431-1-8
Prvo izdanje 2021
Izdavač: BROWIN Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Sp.k.