Knjiga "Stvaranje destilata od A do Ž" čija je autorica dr. inž. Ewa Kwapisz, iznimno je, važno i dugo očekivano štivo - najmanje iz nekoliko razloga:
Knjiga izvrsno popunjava prazninu na izdavačkom tržištu, primjetnu u poljskim publikacijama na ovu temu. Složena, višedimenzionalna i u mnogim aspektima zahtjevna problematika stvaranja destilata napokon je dobila ambiciozno koncipiranu obradu, koja zasigurno zanima i praktičare, osobito početnike u ostvarivanju svoje strasti, i čitatelje koji žele upoznati čisto teorijske aspekte proizvodnje različitih vrsta destilata. Rad na publikaciji zahtijevao je pronalazak odgovarajućeg „ključa” - dostupnog i osobama koje već posjeduju nužna ovlaštenja za proizvodnju ovakvih napitaka u mikroskali, ali još traže nadahnuće, i zaljubljenicima koji planiraju steći takva ovlaštenja. Knjiga također ukazuje na mogućnosti dostupne sve brojnijem krugu kućnih hobista, zainteresiranih za destiliranje u granicama važećeg prava, uz korištenje kupljenog alkohola s trošarinom.
Autorica se usredotočila na predstavljanje koherentne koncepcije postupaka koji vode do dobivanja destilata visoke kvalitete. Od brojnih mogućnosti poznatih iskusnim praktičarima odabrala je provjerena rješenja i proizvode koji olakšavaju zadovoljavajući ulazak u svijet destilata, upoznavanje specifičnosti njihove izrade i otkrivanje vlastite kreativnosti na tom području.
Knjiga sadrži skup recepata, posebno izrađenih i za posjednike ovlaštenja za destilaciju i za osobe koje takvu mogućnost nemaju, a žele u skladu sa zakonom doživjeti uzbuđenje stvaranja ovakvih napitaka. Ovoj drugoj skupini posvećen je prijedlog izrade destilata iz naljeva.
Knjiga dostupna na poljskom jeziku.
Vlastita alkoholna pića, i čista i ona s karakterom, npr. u stilu viskija, ruma, vinjaka, grappe ili likera, san su mnogih. Zahvaljujući ovoj knjizi zasigurno su mnogo bliža ostvarenju - pod uvjetom postupanja prema pravilima destilerske vještine i u skladu sa zakonom.
Struktura knjige:
- uvod i kratak pogled na povijest destilerstva;
- pravni aspekti destilerstva u Poljskoj;
- destilerstvo u mikrorazmjerima;
- bit i proizvodi fermentacije, korištene sirovine;
- bit i proizvodi destilacije, alkoholni proizvodi;
- oprema i pribor;
- enzimski pripravci, kvasci koji se koriste u destilerstvu i hranjiva za kvasce;
- mjerenje osnovnih parametara – instrumenti i metode;
- izvođenje potrebnih izračuna;
- priprema destilacijskih kaša, nadzor nad procesom fermentacije;
- tehnički aspekti, destilatori i nadzor nad procesom destilacije kaša;
- pročišćavanje, dozrijevanje i dorađivanje destilata;
- mane destilata i najčešće pogreške;
- čista, specijalna i prirodna žestoka pića;
- žestoka pića od destiliranih naljeva;
- 30 recepata;
- zaključak, rječnik i literatura.
Broj stranica: 248
Format: 153x226 mm
Uvez: šivano-lijepljeni, integrirani
Boja: 4+4
2 zalijepljene knjižne oznake
Masa jednog primjerka: 0,45 kg
ISBN: 978-83- 956431-1-8
Prvo izdanje 2021
Izdavač: BROWIN Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Sp.k.