Mineralni aktivni kameni ugljen proizveden je posebno za harmonizaciju (korekciju) okusa i mirisa pitke vode te alkoholnih pića. Dostupan je u obliku granula i vrlo je učinkovit adsorbent mnogih tvari koje nepovoljno utječu na okus i aromu destilata. Svoja izvanredna svojstva upijanja neželjenih organskih spojeva duguje snažno poroznoj strukturi dobivenoj posebnim toplinskim tretmanom ljuski kokosovih oraha i djelovanjem vodene pare.
Najvažniji parametri pri ocjeni korisnosti aktivnog ugljena su granulacija i jodni broj. Jodni broj ukazuje na sposobnosti sorpcije ugljena - što je veća sposobnost adsorpcije jodne otopine na određenom ugljenu, to je veći volumen pora i više mjesta za nečistoće, a samim time - bolje sorpcijske sposobnosti nečistoća iz tekućina kao što su: boja, spojevi koji utječu na okus i miris, općenito organski spojevi (TOC) te spojevi klora.
Važne značajke:
Način uporabe:
Prije uporabe aktivni ugljen namočite u destiliranoj vodi 24 sata kako biste uklonili mjehuriće zraka. Načelo korištenja aktivnog ugljena slično je onom u tipičnim filtrima za vodu. Vrijeme protoka 1 L tekućine kroz sloj treba biti najmanje 60 minuta (učinkovitost upijanja neželjenih tvari ovisi o vremenu kontakta tekućine s adsorbentom). Alternativno, aktivni ugljen može se staviti u najlonsku mrežicu i staviti izravno u spremnik s tekućinom koja se čisti na vrijeme ne kraće od 6 sati, sustavno miješajući.
Učinkovitost djelovanja ugljena također ovisi o temperaturi alkohola. Povišena temperatura tekućine ne pogoduje adsorpciji - optimalna temperatura za proces upijanja je 10°C.
Sastojci: mineralni aktivni kameni ugljen
Neto masa: 0,46 kg