Mješavina najviše kvalitete kvasca za destilaciju sa sojem Rhizopus oryzae i enzimima.
Kvasac turbo Koji - aktivni sušeni kvasac za destilaciju s originalnim azijskim sojem Rhizopus oryzae i enzimima - omogućuje fermentaciju škrobnih nastava: od brašna, zdrobljenih žitarica (riže, kukuruza, pšenice itd.) bez vrućeg ukomljavanja.
Enzimi sadržani u mješavini razgrađuju na temp. 30°C škrob do fermentabilnih jednostavnih šećera, koje kvasac pretvara u alkohol. Jednostavno kao nastava sa šećerom. Mješavina ne zahtijeva dodatak hranjivih tvari. Vrijeme fermentacije oko 3 tjedna.
Način uporabe:
U fermentacijski spremnik ulijte 15 L vode na temp. 45°C, dodajte 7 kg brašna ili 7 kg zdrobljenog *žita (kukuruz, pšenica, ječam, raž, riža itd.) i dobro promiješajte.
U slučaju žitarica preporučuje se preliti ih kipućom vodom.
Nastav dopunite vodom do 25 L. Ako je temp. cijelog nastava u rasponu 30-35°C, po površini nastava pospite sadržaj vrećice. Nakon 15 minuta promiješajte. Ostavite za fermentaciju na temp. 25-38°C oko 15 dana.
Savjet:
Što je sirovina sitnije usitnjena, to će škrob u žitaricama biti dostupniji enzimima koji će ga razgraditi na fermentabilne jednostavne šećere.
*Način uporabe s krumpirima:
4 kg opranog krumpira narežite na sitne dijelove i prelijte s 6 L kipuće vode kako biste eliminirali neželjene mikroorganizme (držite sve dok temp. vode ne dosegne oko 45°C).
U drugu posudu ulijte 3 L vodovodne vode (20 - 25°C) i u njoj razrijedite 3 kg krumpirovog škroba.
U posudu od 30 L, u kojoj će se provoditi fermentacija, ulijte 6 L kipuće vode i dodajte prethodno hidratizirani škrob, stalno miješajući dok se ne stvori kaša.
Iz posude s oparenim krumpirima odlijte 1-2 L (ne bacajte je!).
Krumpire izmiksajte, a zatim tako obrađenu sirovinu prenesite u fermentacijski spremnik s kašom od škroba.
Posudu korištenu za miksanje isperite prethodno odlivenom vodom i ulijte je u nastav. Promiješajte sve. Kada temperatura nastava dosegne 30 - 35°C, po površini nastava pospite cijeli sadržaj vrećice KOJI i ostavite pokriveno 15 minuta radi hidratacije.
Nakon tog vremena vrlo pažljivo promiješajte cijeli nastav, a zatim čvrsto zatvorite poklopac i stavite u njega fermentacijsku cijev s vodom.
Sve ostavite za fermentaciju na temp. 25 - 38°C oko 15 dana na tamnom mjestu.
Savjet:
Proces fermentacije provodi se na niskoj temperaturi, stoga zapamtite da svi korišteni spremnici i alati za pripremu nastava budu pažljivo dezinficirani!
Napomena: Nastavi će se pjeniti!
U prvim danima fermentacije preporučujemo svakodnevno miješanje nastava zbog sirovine koja pada na dno.
Sastojci: glukoamilaza, kvasac za destilaciju, gljive Rhizopus oryzae 20%, alfa-amilaza
Pakiranje iskoristite u cijelosti za jedan nastav.