86,67 EUR
73,16 EUR
Najniža cijena u posljednjih 30 dana: 73,16 EUR
73,16 EUR/kom.
Univerzalni kotlić - visokokvalitetni lijevani lonac s nogama, ručkom za vješanje na tronožac, poklopcem i ručkom za njegovo podizanje. Lonac se može postaviti u ložište, a poklopac koristiti kao tavu.
Izuzetno koristan i istovremeno efektan kotlić od visokokvalitetnog lijevanog željeza - lonac s nogama, ručkom za vješanje na tronožac, poklopcem i ručkom za njegovo podizanje. Lonac se može postaviti u ložište, a poklopac koristiti kao tavu. Ručka je zadebljana, što osigurava udobno podizanje poklopca.
Zahvaljujući takvim mogućnostima primjene, kotlić će se savršeno pokazati tijekom kuhanja i prženja na otvorenom - u vrtu ili na parceli, posebno uz korištenje ložišta i tronošca. Tijekom kampiranja omogućit će pripremu ukusnih jela u jednom loncu nad logorskom vatrom.
Velika zapremina posude omogućuje stvaranje atraktivnih obiteljskih obroka i solidnih porcija za krug prijatelja.
Ravni poklopac kotlića može se prekriti užarenim žarom, čime će proces kuhanja jela ili pečenja kruha biti ravnomjerniji.
Zapremina lonca: 9 L
Zapremina poklopca: 3 L
Materijal: lijevano željezo
Odabrane dimenzije:
Lijevano željezo je tradicionalni, izvrstan materijal, zahvaljujući kojem jela pripremljena na vatri dobivaju izvanredne okusne i aromatične kvalitete, a također zadržavaju više vrijednosti korisnih za zdravlje. Da bi posude od lijevanog željeza služile što bolje i duže, potrebno je pridržavati se određenih pravila.
Upotreba:
Prije prve upotrebe kotlić od lijevanog željeza treba ispeći. U tu svrhu treba namazati kotlić uljem, napuniti vodom i postaviti na zapaljenu vatru; zatvoriti i kuhati oko 30 minuta. Nakon toga ostaviti kotlić da se ohladi, u međuvremenu pažljivo isprati njegove stijenke vrućom vodom pomoću krpe na štapu ili drvenoj žlici (Upozorenje! Kotlić će biti vrlo vruć!). Druga metoda za ispeći kotlić je uliti u njega 1 L ulja i peći 30 minuta. Tijekom procesa ulje će promijeniti boju. Upozorenje! Tijekom pečenja kotlića na ovaj način ne treba dolijevati veću količinu ulja ili vode! Proces pečenja treba stalno kontrolirati i ne ostavljati kotlić bez nadzora, jer ulje može iscuriti i zapaliti se.
Više o metodama pečenja i održavanja kotlića pronaći ćete u našem članku.
Za pravilno održavanje kotlića, prije i nakon svake upotrebe treba ga temeljito oprati i razmazati žličicu jestivog ulja po njegovoj unutarnjoj površini. Ne treba postavljati prazan kotlić nad izvor topline te naglo mijenjati temperature posude. Lijevano željezo je vrlo osjetljivo na velike temperaturne razlike.
Kotlić treba zagrijavati postupno - ako je temperatura previsoka, lijevano željezo postaje krhko i može puknuti. Zagrijano lijevano željezo ne treba zalijevati hladnom vodom. To će izazvati termički šok i kao rezultat doći će do pucanja kotlića. Također ne preporučujemo korištenje deterdženata za njegovo pranje – lijevano željezo najbolje je prati samo vodom. Dopušten je dodatak pijeska ili soli, koji će pomoći u uklanjanju težih za ukloniti nečistoća, tragova hrđe ili zagorjelih ostataka.
Upozorenje! Posuda od lijevanog željeza služi samo za pripremu hrane. Ne treba u njoj čuvati jela!