Pravu talijansku pizzu peče se u kamenoj peći na drva. U kućnim uvjetima to može biti teško. Međutim, ako imate kamen za pizzu, u nekoliko minuta u vlastitoj pećnici možete pripremiti ukusnu pizzu koja neće zaostajati za onom iz najboljeg restorana.Kamen za pizzu je proizvod zahvaljujući kojem će pi... više >
Pravu talijansku pizzu peče se u kamenoj peći na drva. U kućnim uvjetima to može biti teško. Međutim, ako imate kamen za pizzu, u nekoliko minuta u vlastitoj pećnici možete pripremiti ukusnu pizzu koja neće zaostajati za onom iz najboljeg restorana.
Kamen za pizzu je proizvod zahvaljujući kojem će pizza ili kruh biti ravnomjerno pečeni i hrskavi. Omogućuje skraćivanje vremena pečenja i značajno utječe na okus tijesta. Materijal od kojeg je napravljen kamen je vrlo izdržljiva keramika visoke kvalitete, vrlo otporna na visoke temperature i mehanička oštećenja. Možete biti sigurni da će vam, ako ga koristite prema uputama, služiti dugi niz godina.
Kamen za pizzu je proizvod koji će obradovati ljubitelje kuhanja i pečenja, posebno pristaše talijanske kuhinje. Odlično će poslužiti kao originalan poklon za rođendane, blagdane, majčin ili očev dan.
Za pizzu i kruh - proizvod će biti koristan za pečenje savršene pizze, kao i kruha ili peciva. Izrađen od kordierita.
Praktičnije i brže pečenje - upotreba kamena omogućuje skraćivanje vremena i olakšava proces pečenja.
Hrskavo tijesto - kamen ravnomjerno raspoređuje toplinu i upija vlagu iz tijesta, zahvaljujući čemu pizza pečena na njemu ima okus kao iz najbolje pizzerije.
Vrlo izdržljiv - keramika od koje su izrađeni kameni za pizzu vrlo je otporna na visoke temperature, a pridržavajući se uputa za uporabu, služit će vam dugi niz godina.
Idealan za poklon - šarena, lijepa kutija u koju je zapakiran kamen za pizzu čini ga odličnim izborom za poklon za razne prigode.
Način uporabe:
Kamen staviti u hladnu pećnicu, a zatim ga postupno zagrijavati (oko 1/2 - 1 h prije planiranog pečenja). Kamen se može zagrijavati do maksimalne temperature od 290°C.
Pripremljenu pizzu prenijeti na zagrijani kamen - u tu svrhu preporučujemo da je skliznete s drvene lopatice posute brašnom. Preporučena temperatura pečenja pizze je 190-240°C oko 7-12 min, ovisno o preferencijama.
Upozorenje! Kamen se zagrijava na visoke temperature, izravan kontakt s njim može uzrokovati opekline. Kontakt zagrijanog kamena sa zamrznutom hranom može uzrokovati njegovo pucanje.
Nakon pečenja pizzu treba izvaditi pomoću drvene lopatice ili skliznuti na tanjur.
Kamen treba ostaviti u pećnici da se potpuno, samostalno ohladi.
Nakon hlađenja nježno sastrugati eventualne ostatke ili oprati kamen pod tekućom vodom.
Pranje i čišćenje:
U slučaju pravilne uporabe kamena za pizzu, održavanje ga čistim ne bi trebalo biti problem. Odgovarajuće visoka temperatura osigurava da se tijesto ne lijepi za kamen, što štedi vrijeme potrebno za njegovo eventualno čišćenje.
Napomene:
Prije prve uporabe kamen treba oprati pod tekućom vodom ili obrisati krpom.
Kamen uvijek treba stavljati u hladnu pećnicu, a zatim ga postupno zagrijavati (inače ćemo izazvati termalni šok i oštetiti kamen).
Izbjegavati termalne šokove. Na zagrijani kamen ne smije se stavljati smrznuta hrana. Vrući kamen ne smije se hladiti hladnom vodom, treba ga ostaviti da se samostalno ohladi.
Kamen se ne smije prati u perilici posuđa.
Upotreba deterdženata za čišćenje nije preporučena.
Promjene boje koje nastaju na kamenu tijekom uporabe su prirodan proces.