Posuda se odlikuje emajliranom unutrašnjošću i neglaziranim poklopcem. Savršeno spaja prednosti rimskih lonaca od prirodne gline i tipičnih obloženih posuda. U ovom loncu pripremit ćete ukusna mesa, povrće, kolače, kruh i mnoga druga jela. Također je izvrsna za čuvanje kruha.
Rimski lonac s emajliranom unutrašnjošću i neglaziranim poklopcem, to je posuda koja spaja prednosti tipičnog lonca od prirodne gline i obloženih posuda - emajliranih ili glaziranih na drugi način. U ovoj posudi pripremit ćete ukusna mesa, povrće, kolače, kruh i mnoga druga jela. Također je izvrsna za čuvanje kruha.
Za pečenje u njemu koristite mast ili ulje. Neka jela možete pripremiti i bez masnoće, koristeći samo malo vode kako biste postigli odgovarajuću vlažnost unutar pokrivene posude.
Preporučujemo da poklopac od gline prije upotrebe namočite, kako bi isparavajuća voda tijekom pečenja osigurala veću sočnost jelima. Sam lonac - zbog emajla - nije potrebno namakati. Keramička emajlija sprječava da miris jela prodre u stijenke lonca, stoga je idealan za jela s aromatičnijim proizvodima (arome će prirodno upijati samo neglazirani poklopac). Dno lonca je odgovarajuće rebrasto, što sprječava pretjerano prianjanje jela. Zahvaljujući glaziranju, pranje i čišćenje lonca je vrlo jednostavno. Lonac se izvrsno prezentira, a atraktivan izgled dodaje mu antički, geometrijski ornament koji krasi poklopac. Veliki kapacitet i dubina posude te produženi oblik omogućit će vam pripremu velikih, obiteljskih porcija ili jela za duže vrijeme, uključujući ribu ili perad bez potrebe za porciranjem.
Upozorenje! Posuda ne smije biti izložena naglim promjenama temperature, npr. ne smijete ulijevati hladne tekućine u zagrijani lonac. Rimski lonac je prikladan za upotrebu u pećnici, na temperaturi do maksimalno 250°C. Imajte na umu da se cijela površina posude jako zagrijava, stoga je potrebno koristiti zaštitne rukavice. Nakon vađenja lonca iz pećnice, stavite ga na drvenu podlogu ili kuhinjsku krpu.
Pranje i čuvanje: emajliranu unutrašnjost lonca preporučujemo čistiti ručno, koristeći tekućinu za pranje posuđa. Za pranje glinenih dijelova ne koristite tekućinu za pranje posuđa, koristite samo vruću vodu, a u slučaju velikih zaprljanja koristite kuhinjsku sol i spužvu ili čvrstu četku. Posudu čuvajte s poklopcem okrenutim naopako, najbolje prekrivenim papirnatim ručnikom na način da osigurate pristup zraka unutrašnjosti lonca.