Glineni rimski oblik je izvrsna alternativa popularnom kalupu za kruh. Oblik je izrađen od prirodnog materijala - gline. Zahvaljujući tome, tijekom pečenja jela zadržavaju mnogo više hranjivih vrijednosti. Praktičan oblik i optimalni kapacitet omogućuju pripremu omiljene paštete ili kruha, koji će biti hrskav na vrhu i odgovarajuće vlažan iznutra.
Rimski oblik izrađen je od posebno pečene gline. Ima poroznu strukturu u koju tijekom namakanja (potrebnog prije upotrebe) upija vodu. Tijekom pečenja pore oslobađaju vodu u obliku pare, zahvaljujući čemu se jelo u pećnici peče i na pari. Zahvaljujući tome, jelo pripremljeno u rimskom obliku bit će hrskavo izvana i odgovarajuće vlažno iznutra. Nema potrebe za dodavanjem masnoće, pa jela zadržavaju svoj prirodni aromat, lako su probavljiva i zdrava. Pečenje u atmosferi vodene pare također omogućuje očuvanje veće količine vitamina i mikroelemenata. Rimski oblik posebno je prikladan za paštete, složence, lazanje, kolače i duguljaste kruhove.
Rimski oblik znatno olakšava pripremu veganskih i vegetarijanskih jela. Pašteta od leće ili slanutka zahtijeva odgovarajuće uvjete pečenja kako bi bila vlažna iznutra, a istovremeno zadržala odgovarajući oblik. Oblik će se također izvrsno pokazati tijekom pripreme bezglutenskog kruha.
Način upotrebe:
- Prije svake upotrebe oblik namočite u vodi 10-15 minuta, uranjajući ga u potpunosti. Zatim ga stavite u hladnu pećnicu. Ovisno o zahtjevima recepta, zagrijavamo oblik prazan ili odmah s punjenjem. Nakon pečenja jelo možete izvaditi dok je vruće (npr. kruh) ili ostaviti da se ohladi dok se sastojci dobro ne povežu (npr. kada pripremate paštetu). Način korištenja oblika treba prilagoditi receptu.
- Prije pečenja kruha oblik premažite maslacem ili kokosovim uljem i pospite krušnim mrvicama ili brašnom, što će olakšati vađenje već pečenog kruha.
Zapamtite:
- Oblik se ne smije stavljati izravno na plin ili električnu ploču.
- Rimski oblik ne smije biti izložen naglim promjenama temperature.
- Ne smije se ulijevati hladne tekućine u vruću posudu.
- Preporučena maksimalna temperatura pečenja u rimskom obliku je 200°C.
- Oblik je namijenjen za upotrebu u plinskim i električnim pećnicama.
Pranje i čišćenje:
Nakon upotrebe oblik treba nekoliko puta namočiti u toploj vodi, zatim oprati spužvom ili mekom četkicom. Teže mrlje mogu se oprati koristeći sodu bikarbonu. S vremena na vrijeme oblik je vrijedno prokuhati u vodi s octom kako bi se neutralizirali mirisi. Oblik se ne smije prati u perilici posuđa.
Nakon pranja oblik treba potpuno osušiti - preporučuje se čuvati ga na prozračnom mjestu.
Vanjske dimenzije:
Unutarnje dimenzije: