Idealno odabrana mješavina bakterija mliječne fermentacije koja omogućuje izradu ukusnog domaćeg sira tipa gouda u vlastitom domu!
Volite sireve? Sanjate o plati vlastoručno izrađenih delicija? Imamo sjajnu vijest za vas! Kulture bakterija za gouda sir su idealno odabrana mješavina bakterija mliječne fermentacije koja omogućuje izradu ukusnog domaćeg sira tipa gouda u vlastitom domu! Mezofilne i termofilne bakterije za polutvrde i tvrde sireve bit će prikladne za razne sireve, uključujući Goudu, jedan od najpopularnijih sireva u našoj zemlji, koji je izvrsna baza za zdravu prehranu, uključujući bezglutensku. Zahvaljujući primjeni liofilizacije - posebne metode sušenja, koja je jedna od najnaprednijih metoda očuvanja hrane, ove kulture dugo zadržavaju svoj puni potencijal. Pakiranje je dovoljno za 40 L mlijeka! Za izradu vlastitog sira možete koristiti mlijeko "direktno od krave" ili kupovno mlijeko - svježe, niskopasterizirano!
Upozorenje!
Rok trajanja uzima u obzir mogućnost transporta proizvoda na temperaturi ispod 30°C do 7 dana.
Način upotrebe:
U slučaju svježeg mlijeka "od krave" preporučuje se pasterizacija na temperaturi od oko 65°C tijekom 30 minuta.
Ulijte 6 L mlijeka u lonac i zagrijte na temperaturu od 33°C. Odmjerite oko 0,5 g bakterija i otopite u čaši s malom količinom mlake vode. Sve dodajte u mlijeko i dobro promiješajte. Ostavite pokriveno oko sat vremena. Nakon tog vremena - ako ste koristili kupovno niskopasterizirano mlijeko - dodajte oko 1 g kalcijevog klorida u prahu, a zatim zagrijte mlijeko na 38°C i dodajte oko 0,6 g suhog sirila, otopljenog u čaši mlake vode. Sve promiješajte. Isključite grijanje. Nakon otprilike 50 minuta, skutu narežite na kocke veličine 1-2 cm i nježno promiješajte. Ostavite 10-15 minuta da se sirutka počne odvajati. Nakon tog vremena odlijte oko 20-30% sirutke, a na njeno mjesto dolijte vodu temperature oko 30-35°C. Zatim, stalno miješajući, zagrijavajte nastalo zrno na 40-45°C tijekom 20-30 minuta, dok ne postane dovoljno elastično da se pod pritiskom spoji u ruci. Odlijte sirutku do razine zrna, a zatim ga prebacite u sirarsku krpu i stavite u prešu za sir. Tako nastali sir ostavite oko 12 sati na sobnoj temperaturi, povremeno ga okrećući i pritiskajući u preši. Nakon tog vremena izvadite sir, prebacite ga u salamuru (0,5 L vode + 0,5 L sirutke + 180 g soli) i ostavite 8 sati. Zatim izvadite sir iz salamure, prebacite ga na podlogu za sir i ostavite jedan dan da se osuši na sobnoj temperaturi, okrećući ga svakih nekoliko sati. Sir čuvajte u hladnjaku. Kada se na njemu stvori kora, zaštitite je premazom ili sirarskim voskom. Ostavite sir da sazrijeva najmanje 4 tjedna na temperaturi od 8-12°C.
Sastojci: Lactococcus lactis subsp. lactis, Lactobacillus lactis subsp. cremoris, Lactococcus lactis subsp. lactis biovar. diacetylactis, Leuconostoc mesenteroides subsp. cremoris, Streptococcus thermophilus, laktoza.
Aktivnost: 1U
Masa kultura bakterija može se razlikovati ovisno o njihovoj aktivnosti.
Dimenzije pakiranja: