Pažljivo odabrano bilje i začini - idealna mješavina koja će vašim jelima s pancetom dati izvrstan okus, aromu i izgled. Kvaliteta sastojaka i jednostavan način upotrebe važni su aduti ove marinade. Cijenit će ih svaki ljubitelj domaćeg mesa, a posebno izvrsno začinjene, ukusne pancete. Proizvod ne sadrži mononatrijev glutaminat, nitrit i šećer.
Recept za 1 kg pečene pancete:
Priprema: Pancetu temeljito operite, natrljajte s 2 žlice ulja i marinadom za pancetu. Ostavite je oko 12 sati u hladnjaku, pokrivenu. Oko 30 minuta prije pečenja izvadite pancetu iz hladnjaka i pripremite povrće. Ogulite ih i narežite - mrkvu, peršin i češnjak na ploške, a luk na trakice. Meso i povrće stavite u posudu za pečenje ili rimski lonac, prelijte s dvije žlice ulja i dvije šalice vode. Sve pokrijte i stavite u topli pećnicu. Pecite na temperaturi od 180°C tijekom 1,5 sata (grijač dolje i gore, s ventilacijom), zatim smanjite temperaturu na 150°C i pecite još oko 20 minuta, već bez poklopca. Tijekom pečenja pazite da voda ne ispari potpuno. Točno vrijeme pečenja ovisi o debljini komada mesa. Ako želite dodati krumpiriće, najbolje ih je blanširati u vrućoj vodi 10 minuta i staviti u posudu s pancetom, nakon 1 sata pečenja.
Recept za 1 kg dimljene pancete:
Priprema: Kalijev nitrat otopite u čaši hladne vode (oko 40 ml) i natrljajte tim otopinom meso. Ako imate injektor, ubrizgajte pancetu na nekoliko mjesta, a ostatkom otopine temeljito natrljajte meso. Zatim sve pospite marinadom za pancetu. Tako pripremljeno meso najbolje je staviti u vakuumsku vrećicu na 2-3 dana. Ako nemate tu mogućnost, ostavite pancetu u pokrivenoj posudi na 4-6 dana. Zapamtite da meso svakodnevno okrenete. Nakon tog vremena izvadite pancetu i ostavite da se osuši na sobnoj temperaturi, na prozračnom mjestu. Kako biste ubrzali sušenje, možete koristiti hladni ventilator. Sušenje može trajati nekoliko sati. Sljedeća faza je dimljenje - provodite ga na temp. 50-60°C tijekom cca 3-4 h, zatim kuhajte u vodi na temp. 80-85°C, dok unutrašnjost mesa ne postigne 70-72°C.
Recept za 1 kg zrele / sirove pancete:
Priprema: Pancetu narežite na komade veličine cca 300 g. Pripremite otopinu od cca 50 ml vode te kultura bakterija i kalijevog nitrata. Meso ubrizgajte otopinom na nekoliko mjesta, a ostatak dobro utrljajte. Pospite marinadom za pancetu i ostavite (najbolje vakuumski pakirano) na 7 dana. Zatim izvadite i osušite na sobnoj temperaturi - tijekom cca jednog dana. Dimite cca 5 h hladnim dimom, najbolje koristeći čips od trešnje. Nakon tog vremena objesite pancetu na sobnoj temperaturi na sljedeća 2 dana. Kada se lijepo osuši, vakuumski pakirajte pancetu i ostavite na min. 3 mjeseca da dozrijeva.
Sastojci: sol, granulirani češnjak, začini (crni papar 13%, dimljena slatka paprika), mažuran, sredstvo protiv zgrudnjavanja (E 536). Sadrži prirodno prisutne šećere.
Proizvod može sadržavati tragove gorušice, celera, soje, sezama, glutena, orašastih plodova.
Čuvati na suhom mjestu, ne izlagati izravnom djelovanju UV zraka.
Neto masa: 35 g