Solomjer je uređaj nezamjenjiv u preradi, mesnim proizvodima te pri proizvodnji sireva! Morate ga imati u svojoj kuhinji! Jednostavan uređaj izrađen od uske plastične menzure i staklenog plovka omogućit će vam mjerenje koncentracije soli u svim otopinama. Solomjer će se izvrsno pokazati ne samo pri kontroli salamura za sireve, već i tijekom pripreme otopina za povrće (npr. krastavce), ribe te pekla za meso. Koristeći solomjer, više se ne morate bojati preslanih jela i prerađevina! Mjerenje koncentracije soli u salamuri pomoću solomjera je izuzetno jednostavno. Dovoljno je uliti ispitivanu salamuru u mjernu menzuru (u količini koja omogućuje slobodno uranjanje plovka), a zatim očitati rezultat. Nakon umetanja areometra u menzuru, rezultat očitavamo izravno s šarene, čitljive skale kao koncentraciju otopine ([g] soli na 1 [L] vode). Upozorenje! Solomjer je kalibriran na temperaturi od 20°C, stoga ispitivana tekućina treba imati upravo tu temperaturu.
Otopina za krastavce
dodatak soli / 1 L vode blago kiseli kiseli 15 - 20 g 20 - 30 g
Otopina za ribu
dodatak soli / 1 L vode masa ribe vrijeme soljenja 30 - 40 g do 1 kg 8 - 24 h 40 - 50 g do 2 kg 8 - 24 h 50 - 60 g do 3 kg 8 - 24 h
Otopina za meso
dodatak soli / 1 L vode vrijeme soljenja 60 - 100 g na 14 dana 100 - 150 g na 7 - 10 dana
Salamura za sir
dodatak soli / 1 L vode vrsta sira mase do 1 kg vrijeme zasoljenja 130 - 150 g :bijeli s biljem 8 h 90 - 120 g ; tipa korycińskog 4 h 130 - 170 g; tipa feta 2 - 5 dana.
Dimenzije proizvoda:
- solomjer:
visina 20,5 cm
∅ 1,8 cm
- epruveta:
visina 24,5
∅ vanj. 2,2 cm
∅ unut. 1,9 cm.