Alfa-amilaza - enzim koji ukapljuje škrob, za kaše od zdrobljenih žitarica (npr.: raži, pšenice, kukuruza, riže) te od krumpira. Učinkovito djeluje na temperaturi od 70 - 105°C i pH 4,5,-7,5. Najbolji uvjeti za razgradnju škroba postižu se na temperaturi od 85-95°C i pH 5-5,5.
Način upotrebe:
U posudi zagrijte vodu do temp. 85-95⁰C, dodajte sirovinu u omjeru: 1 kg na 3-4 L vode. Temeljito promiješajte. Dodajte alfa-amilazu u količini od 1 ml na 5 kg sirovine. Prije dodavanja otopite odmjerenu porciju enzima u maloj količini vode za bolje raspoređivanje u kaši. Održavajte temperaturu smjese na razini od oko 95⁰C tijekom 1 h, stalno miješajući. Nakon tog vremena ostavite kašu da se ohladi dok ne postigne temp. 30⁰C. Dodajte vrećicu s destilacijskim kvascem, hranjivom tvari i glukoamilazom (npr. TurboWhiskey BROWIN 403160 ili Turbo Potato 403400) i fermentirajte prema uputama na pakiranju oko 3-7 dana.
Doziranje: 1 ml na 5 kg sirovine.
Učinkovitost: na 50 kg sirovine.
Upozorenje!
Sredstvo nije za izravnu konzumaciju.
Specifičan miris je tipičan za proizvod.