Set za vino 4 GODIŠNJA DOBA – s divljom ružom, to je voćno-cvjetna sušena mješavina i mješavina vinskih kvasaca s hranjivom tvari, zahvaljujući kojoj ćete pripremiti 8-10 L ukusnog, aromatičnog vina.
Ako želite praviti vina zimi ili u proljeće, kada nedostaje svježeg voća ili ljeti ne želite trošiti vrijeme na obradu sezonskih darova prirode, imamo praktično rješenje!
4 GODIŠNJA DOBA – s divljom ružom, to je set za izradu vina koji sadrži pažljivo odabranu voćno-cvjetnu sušenu mješavinu i mješavinu vinskih kvasaca s hranjivom tvari. Od sada će svako godišnje doba biti idealno za pripremu izvrsnih domaćih fermentacija.
Pakiranje od 105 g sadrži 100 g posebno odabranih sastojaka sušenog voća i 5 g visokokvalitetnog kvasca s hranjivom tvari. Set je dovoljan za pripremu od 8 do 10 L aromatičnog i ukusnog vina, fermentirajući čak do 17%.
Izuzetno jednostavan način korištenja seta čini ga također odličnim izborom za osobe koje tek počinju s domaćim vinarstvom. Sastojcima seta potrebno je samo dodati vodu, šećer i ostaviti fermentaciju na sobnoj temperaturi.
Dobra vijest za nestrpljive – degustaciju vina u optimalnim uvjetima fermentacije možete obaviti već nakon 5 tjedana.
Sastojci sušenog voća:
kora divlje ruže, jabuke, cvjetovi hibiskusa, plodovi aronije, aroma.
Sastojci kvasca s hranjivom tvari:
kvasac [vinski kvasac S. cerevisiae, emulgator: monostearat sorbitola], diamonijev fosfat, vitamin B1.
Način upotrebe:
Sadržaj vrećice sa sušenim voćem i 2 kg šećera stavite u 10 L vode na temperaturi od 85°C i miješajte 3 minute, održavajući navedenu temperaturu. Nakon toga sve prelijte u fermentacijski spremnik i ohladite na sobnu temperaturu. Zatim dodajte sadržaj male vrećice s vinskim kvascem i hranjivom tvari. Fermentirajte tjedan dana, a zatim procijedite fermentaciju kroz sito. Dodajte 0,5 kg šećera i fermentirajte mjesec dana. Za obogaćivanje karaktera vina dodajte 1 g tanina za crvena ili bijela vina (ili infuziju od 2 vrećice crnog čaja).
Ako želite dobiti intenzivnije vino, pripremite ga prema gore navedenom receptu, ali koristeći 1,6 kg i 8 L vode, a zatim nakon tjedan dana dodajte 0,4 kg šećera i pričekajte do završetka fermentacije.
Kraj fermentacije utvrdit ćete pomoću šećeromjera. Provjeravajte razinu šećera nekoliko dana zaredom. Ako razina šećera ne pada, to je znak da je fermentacija završena. A vi možete započeti sljedeću fazu.
Klarifikacija:
Ostavite vino da se razbistri, najbolje na hladnom mjestu. Kada gledajući pod svjetlo u čašu vidite da vino nije mutno, možete ga pretočiti iznad taloga. Najbolje je koristiti praktični automatski sifon, koji smanjuje rizik od povratka tekućine i zamućenja taloga (ima povratni ventil).
Ako želite brže razbistriti vino nakon fermentacije, koristite kalijev metabisulfit u omjeru 0,8 g/8 L – dozu otopite u 50-100 ml vode, zatim dodajte u fermentaciju i dobro promiješajte. Otopina kalijevog metabisulfita je nestabilna, stoga je pripremite neposredno prije upotrebe. Zbog karakterističnog, oštrog sumpornog mirisa, preporučuje se korištenje proizvoda samo u dobro prozračenim prostorijama.
Nakon jednog dana dodajte Klarowin 2 u omjeru 1,9 g/8 L – odmjerenu količinu Klarowina 2 otopite u 50 ml vode i dodajte u vino. Dobro promiješajte. Učinak bi trebao biti vidljiv nakon otprilike tjedan dana, u obliku taloga koji pada na dno.
Preporučujemo i dva druga seta za vino 4 GODIŠNJA DOBA: s malinom i s brusnicom.
Dimenzije pakiranja:
- dužina: 13 cm
- širina: cca 4 cm
- visina: 22 cm