Teško je procijeniti koja faza tijekom kućne proizvodnje pića donosi više zadovoljstva. Čepiranje boca ili njihovo otvaranje. Prekrasan oblik boca, ukrašenih dostojanstvenim čepom, učinit će da samo gledanje na njih bude već ogromna zabava. Jeste li ikada koristili ručnu čepilicu? Ima mnogo prednosti.
Čepiranje boca je vrlo važna faza u proizvodnji npr. domaćeg vina. Njegov buket i okus ne ovise samo o provedenoj fermentaciji, već u velikoj mjeri i o kvaliteti čepova te načinu na koji se boce čepiraju.
PRIPREMA ČEPOVA
Prirodni čepovi (puni, aglomerirani, slojeviti) i sintetički čepovi dolaze u različitim oblicima (cilindrični, konusni) i oblicima (npr. čepovi tipa gljiva i ukrasni). Sintetički čepovi su odmah spremni za upotrebu, dok prirodne čepove treba pravilno pripremiti prije čepiranja.
PROCES ČEPIRANJA
Kako bi se izbjegle različite vrste infekcija, prije početka čepiranja boce treba temeljito oprati pomoću četke za pranje boca i sredstva za pranje posuđa, a zatim dobro isprati. Ako želimo biti 100% sigurni u čistoću, može se izvršiti sterilizacija kuhanjem u vodi na temperaturi od 80⁰C oko 10 minuta ili ispiranjem otopinom kalijevog metabisulfita.
Tijekom punjenja boca treba obratiti posebnu pažnju da vino bude što manje prozračeno. To će olakšati cijev za pretakanje vina i lijevak. Također treba imati na umu da se ostavi oko 4-5 cm praznog prostora ispod ruba grla boce.
Konusni čepovi postavljaju se na grlo boce, a zatim se utiskuju ručno ili uz pomoć čepilice (odabrane iz dostupnih modela).
Cilindrični čepovi - postavljaju se u boce nakon odgovarajuće pripreme, potrebno je korištenje čepilice. U slučaju kada treba začepiti ne više od 30 boca, dovoljno je koristiti najjednostavniju ručnu čepilicu u obliku čahure. Za veći broj boca najkorisnije će biti čepilice s 2-3 ruke, koje zahtijevaju manju silu, a istovremeno omogućuju povećanje brzine čepiranja.
Nakon čepiranja boce bi trebale ostati u uspravnom položaju jedan dan. To će omogućiti prilagodbu čepa unutarnjoj stijenci grla boce. Zatim treba postaviti boce u vodoravni položaj, što sprječava isušivanje čepa (vino "ispire" čep) i osigurava pravilnu izmjenu plinova između unutrašnjosti boce i okoline. Nakon dva, tri dana treba provjeriti propuštaju li čepovi. Ako se pojavi curenje, potrebno je zamijeniti čep novim.
Kruna procesa čepiranja boca je stavljanje termokurčljivih kapica. Postoji nekoliko načina skupljanja kapica na grlima boca. U tu svrhu može se koristiti poseban uređaj (profesionalna skupljačica) ili koristiti neki od kućnih načina:
uroniti grlo boce s postavljenom kapicom u posudu s vrućom vodom (pažnja - korištenje kipuće vode može oštetiti kapicu!);
postaviti grla boca s postavljenom kapicom iznad struje pare koja izlazi npr. iz čajnika;
stojeću bocu s postavljenom kapicom zagrijati sušilom za kosu sa svih strana - do trenutka prilagodbe kapice grlu boce.
Korištenje šarene kapice poboljšava izgled boce i štiti čep, čime vino može duže odležavati. Također je vrijedno koristiti samoljepljive etikete na bocama, koje omogućuju zapisivanje vrste, godišta vina i drugih korisnih informacija.
SKLADIŠTENJE / ODLEŽAVANJE VINA
S našom ručnom čepilicom čepiranje je čisto zadovoljstvo! Isprobajte već danas!
Upozorenje! Ova vrsta čepilice nije prikladna za čepiranje boca s izvučenim grlom.