Ručna korkovnica

SIMBOL: 507013
EAN: 5908277706944

3,79 EUR

Dodaj u košaricu

3,79 EUR/kom.

SIMBOL: 507013
EAN: 5908277706944


OPIS

Teško je procijeniti koja faza tijekom kućne proizvodnje pića donosi više zadovoljstva. Čepiranje boca ili njihovo otvaranje. Prekrasan oblik boca, ukrašenih dostojanstvenim čepom, učinit će da samo gledanje na njih bude već ogromna zabava. Jeste li ikada koristili ručnu čepilicu? Ima mnogo prednost... više >

DOSTAVA: u najbliži radni dan
saznaj više »
14 DANA ZA POVRAT PROIZVODA bez navođenja razloga!
saznaj više »

Teško je procijeniti koja faza tijekom kućne proizvodnje pića donosi više zadovoljstva. Čepiranje boca ili njihovo otvaranje. Prekrasan oblik boca, ukrašenih dostojanstvenim čepom, učinit će da samo gledanje na njih bude već ogromna zabava. Jeste li ikada koristili ručnu čepilicu? Ima mnogo prednosti.


  • Izuzetno izdržljiva - izrađena od izdržljive plastike. Ne brinite se da ćete je oštetiti tijekom rada. 
  • Jednostavna za korištenje - čepiranje se odvija na jednostavan način, temelji se na korištenju sužavajuće konusne čahure s klipom.
  • Potpuna kontrola cijelog procesa - klip u ovoj vrsti čepilica gura se ručno ili uz pomoć gumenog čekića (zbog toga se ova grupa čepilica često naziva "čekićastim").
  • Lagana i praktična - uređaj teži samo 56,0 g.
  • Vrlo univerzalna - namijenjena za korištenje s cilindričnim čepovima maksimalnog promjera do 22 mm i konusnim čepovima maksimalnog gornjeg promjera fi 23.


Čepiranje boca je vrlo važna faza u proizvodnji npr. domaćeg vina. Njegov buket i okus ne ovise samo o provedenoj fermentaciji, već u velikoj mjeri i o kvaliteti čepova te načinu na koji se boce čepiraju. 


PRIPREMA ČEPOVA

Prirodni čepovi (puni, aglomerirani, slojeviti) i sintetički čepovi dolaze u različitim oblicima (cilindrični, konusni) i oblicima (npr. čepovi tipa gljiva i ukrasni). Sintetički čepovi su odmah spremni za upotrebu, dok prirodne čepove treba pravilno pripremiti prije čepiranja.


  • PRIRODNI KONUSNI ČEPOVI - Služe za čepiranje vina namijenjenih za brzu potrošnju, ne namijenjenih za dugotrajno odležavanje. Površina kontakta ove vrste čepova s grlima boca je premala da bi osigurala dugotrajnu zaštitu vina. Korištenje čepilice nije potrebno - čep se utiskuje ručno.
  • PRIRODNI CILINDRIČNI ČEPOVI (AGLOMERIRANI, PUNI) - U kućnim uvjetima ove čepove dovoljno je uroniti na oko 5 minuta u vruću vodu ili ih staviti pod poklopac iznad kipuće vode. Time će biti sterilizirani i plastičniji, što će olakšati čepiranje boca. Treba imati na umu da se čepovi ne "navlaže" predugo, jer to može uzrokovati njihovo oštećenje.
  • SINTETIČKI CILINDRIČNI ČEPOVI - Ne zahtijevaju posebnu pripremu, mogu se dezinficirati parenjem ili ispiranjem kalijevim metabisulfitom. Pogodni su uglavnom za mlada vina. Preporučuje se zamjena ove vrste čepova jednom u dvije godine.


PROCES ČEPIRANJA


  • 1. Priprema boca

Kako bi se izbjegle različite vrste infekcija, prije početka čepiranja boce treba temeljito oprati pomoću četke za pranje boca i sredstva za pranje posuđa, a zatim dobro isprati. Ako želimo biti 100% sigurni u čistoću, može se izvršiti sterilizacija kuhanjem u vodi na temperaturi od 80⁰C oko 10 minuta ili ispiranjem otopinom kalijevog metabisulfita.


  • 2. Punjenje boca

Tijekom punjenja boca treba obratiti posebnu pažnju da vino bude što manje prozračeno. To će olakšati cijev za pretakanje vina i lijevak. Također treba imati na umu da se ostavi oko 4-5 cm praznog prostora ispod ruba grla boce.


  • 3. Čepiranje

Konusni čepovi postavljaju se na grlo boce, a zatim se utiskuju ručno ili uz pomoć čepilice (odabrane iz dostupnih modela).

Cilindrični čepovi - postavljaju se u boce nakon odgovarajuće pripreme, potrebno je korištenje čepilice. U slučaju kada treba začepiti ne više od 30 boca, dovoljno je koristiti najjednostavniju ručnu čepilicu u obliku čahure. Za veći broj boca najkorisnije će biti čepilice s 2-3 ruke, koje zahtijevaju manju silu, a istovremeno omogućuju povećanje brzine čepiranja.

Nakon čepiranja boce bi trebale ostati u uspravnom položaju jedan dan. To će omogućiti prilagodbu čepa unutarnjoj stijenci grla boce. Zatim treba postaviti boce u vodoravni položaj, što sprječava isušivanje čepa (vino "ispire" čep) i osigurava pravilnu izmjenu plinova između unutrašnjosti boce i okoline. Nakon dva, tri dana treba provjeriti propuštaju li čepovi. Ako se pojavi curenje, potrebno je zamijeniti čep novim. 


  • 4. Dekoriranje

Kruna procesa čepiranja boca je stavljanje termokurčljivih kapica. Postoji nekoliko načina skupljanja kapica na grlima boca. U tu svrhu može se koristiti poseban uređaj (profesionalna skupljačica) ili koristiti neki od kućnih načina:

uroniti grlo boce s postavljenom kapicom u posudu s vrućom vodom (pažnja - korištenje kipuće vode može oštetiti kapicu!);

postaviti grla boca s postavljenom kapicom iznad struje pare koja izlazi npr. iz čajnika;

stojeću bocu s postavljenom kapicom zagrijati sušilom za kosu sa svih strana - do trenutka prilagodbe kapice grlu boce.

Korištenje šarene kapice poboljšava izgled boce i štiti čep, čime vino može duže odležavati. Također je vrijedno koristiti samoljepljive etikete na bocama, koje omogućuju zapisivanje vrste, godišta vina i drugih korisnih informacija.


SKLADIŠTENJE / ODLEŽAVANJE VINA

  • Boce s vinom, čvrsto začepirane i označene informativnom etiketom, treba čuvati u suhoj prostoriji s ograničenim pristupom svjetlu i na temperaturi od 10-15°C.
  • Najbolje je kada boce odležavaju na posebno za to namijenjenim policama.
  • Svaka vrsta vina zahtijeva odgovarajuće uvjete. Crvena vina najbolje odležavaju na temperaturi od 15-18°C, bijela - na 10-15°C, a ružičasta - na 9-10°C. Najnižu temperaturu zahtijevaju pjenušava vina: 6-9°C. U vinskom podrumu optimalna vlažnost zraka trebala bi biti 65-80%. Previše niska uzrokuje skupljanje čepova u bocama i ulazak zraka u njihovu unutrašnjost. To rezultira promjenom okusa vina, pa čak i njegovim kvarenjem. S druge strane, prevelika vlažnost prijeti pojavom npr. plijesni.
  • U održavanju optimalne temperature vina može pomoći način slaganja boca, stoga se preporučuje da se bijela i ružičasta vina slažu najniže, jer je pri podu niža temperatura nego pod stropom. Boce bi trebale ležati tako da vino vlaži čepove - na taj način će oni bubriti, čime se boce dodatno zatvaraju. Tijekom skladištenja će se odvijati daljnje promjene, koje čine proces sazrijevanja vina.


S našom ručnom čepilicom čepiranje je čisto zadovoljstvo! Isprobajte već danas!


Upozorenje! Ova vrsta čepilice nije prikladna za čepiranje boca s izvučenim grlom.

Duljina
5.0 cm

Širina
5.0 cm

Visina
15.0 cm

Masa
56.0 g

promjer
24.0 MM

Ručna korkovnica

Ručna korkovnica ['korkownica dwuramiennakorkownica', ' korkownica do wina', ' korkownica do butelek', ' korkownica do wina castorama', ' korkownica ręczna', ' korkownica do wina leroy merlin', ' korkownica do wina allegro', ' korkownica do butelek castorama', ' korkownica do wina olx', '', ' korkownica do szampana', ' korkownica młotkowa', ' korkownice\r\n']
omiljeno

3,79 EUR

3,79 EUR/kom.

Dodaj u košaricu