Savršeno odabrana mješavina liofiliziranih mezo- i termofilnih bakterija mliječne fermentacije, zahvaljujući kojoj ćete pripremiti ukusan, domaći svježi sir ili kiselo mlijeko.
Mješavina liofiliziranih mezo- i termofilnih bakterija mliječne fermentacije idealan je starter i dodatak za proizvodnju domaćeg svježeg sira ili kiselog mlijeka. Zahvaljujući ovim odabranim bakterijama, proces fermentacije odvija se brže i stabilnije, što omogućava dobivanje proizvoda ujednačene konzistencije i okusa.
Recept za svježi sir:
5 litara niskopasteriziranog mlijeka (do 74°C) ili svježeg ulijte u lonac i zagrijte do temp. 40°C. Dodajte oko 0,3 g (oko 1/5 žličice) bakterija otopljenih u oko 30 ml hladne vode ili mlijeka. Sve ostavite 24 sata na sobnoj temperaturi (ovaj proces omogućava dobivanje kiselog mlijeka). Zatim, kako biste dobili svježi sir, dobiveno ukiseljeno mlijeko postupno* zagrijte do temp. 38-45°C i održavajte zadanu temperaturu do trenutka izdvajanja sirutke (najmanje 30 minuta). Zrno svježeg sira prebacite u krpu radi ocjeđivanja i stavite u hladnjak na oko 8 sati. Svježi sir preporučujemo konzumirati s dodatkom vrhnja i vlasca ili slatko s voćem.
*Što je niža temperatura, to će vaš svježi sir biti nježniji. Aktivnost proizvoda: 1 U. Masa bakterijskih kultura može se razlikovati ovisno o njihovoj aktivnosti. Svježe mlijeko - izravno od krave, preporučuje se pasterizirati na temperaturi oko 65°C tijekom 30 minuta.
Zapamtite da se točno pridržavate uputa o količini i vremenu fermentacije, jer preduga fermentacija može dovesti do razgradnje mlijeka i neugodnog mirisa.
Iskoristite i naš kalkulator za sirarstvo.
Rok trajanja uključuje mogućnost transporta proizvoda na temperaturi ispod 30°C do 7 dana.
Sastojci: Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, Lactobacillus helveticus, Lactococcus lactis subsp. lactis, Lactobacillus lactis subsp. cremoris, laktoza.