Refraktometar namijenjen za mjerenje koncentracije šećera u pivskoj sladovini, izražene u Brix stupnjevima (% Brix) te za određivanje specifične težine sladovine SG (Specific Gravity).
Prije uporabe pročitajte upute za uporabu priložene uz proizvod - i slijedite dane preporuke vezane uz podešavanje oštrine, kalibraciju uređaja, ispitivanje uzorka, čišćenje prizme i pločice.
Ako pripremate domaća piva i želite znati koncentraciju šećera u sladovini, refraktometar će vam omogućiti da to izmjerite brzo i jednostavno. Ovaj mjerač također će vam pomoći odrediti kolika je specifična težina pivske sladovine - u rasponu od 1.000-1.130 SG (Specific Gravity). SG je tzv. relativna gustoća, odnosno parametar koji u ovom slučaju određuje omjer gustoće ispitivane sladovine prema gustoći referentne tvari (vode).
Konstrukcija uređaja, s korištenjem ATC, odnosno automatske kompenzacije temperature, osigurat će vam dobivanje preciznih rezultata. Očitavanja uređaja temelje se na ispitivanju indeksa loma svjetlosti (najjednostavnije rečeno - promjene smjera loma svjetlosti nakon uzimanja uzorka na prizmu refraktometra.)
Raspon mjerenja:
Točnost: +/- 1% Brix
Automatska kompenzacija temperature (ATC): 10°C ~ 30°C (50°F ~ 86°F)
Set sadrži:
Elementi refraktometra: prozirna pločica, prizma, vijak za kalibraciju, gumeni držač, prsten za podešavanje oštrine, okular