KOLBA PRODAJE SE BEZ DESTILACIJSKOG APARATA
Karakteristike:
Plosnato dno tikvice za destilaciju izrađeno od stakla otpornog na visoke temperature (tzv. laboratorijsko staklo).
Brušenja u svim destilatorima imaju promjer od 45 mm.
Prilagođeni aparati za tikvicu:
hladnjak s deflegmatorom i taložnikom
hladnjak s deflegmatorom
hladnjak
Korištenje:
Tikvica se puni tekućinom do maksimalno 3/4 njenog kapaciteta.
Treba se sjetiti dodati u tikvicu i nekoliko komadića (promjer čestica trebao bi biti 1-5 mm) razbijene porculana, kaolina ili fajansa kako bi se smanjila mogućnost pregrijavanja tekućine. To će omogućiti ravnomjerno vrenje tekućine.
Brušenje koje povezuje tikvicu s destilacijskim aparatom treba svaki put temeljito očistiti i namazati
silikonskom mašću.
Na aparat treba priključiti cijevi za dovod i odvod rashladne vode. Priključak treba napraviti tako da voda teče odozdo prema gore (suprotno struji destilata).
Prije početka zagrijavanja treba temeljito osušiti vanjsku površinu tikvice.
Za zagrijavanje tikvice ne smije se koristiti otvoreni plamen. Tikvicu je najbolje postaviti na električnu ploču za grijanje ili u lonac s vrućom vodom stvarajući tzv. vodenu kupelj. Tikvicu zagrijavamo umjereno kako bismo osigurali mirno i ravnomjerno vrenje tekućine, bez pjenjenja. Destilat treba skupljati u posudu postavljenu na izlazu destilacijskog aparata. Destilat bi trebao kapati ili teći u malom mlazu. Kada primijetimo da se u destilacijskom aparatu više ne skupljaju kondenzati, a učestalost kapanja značajno opada, proces destilacije možemo smatrati završenim.
NAPOMENA:Demontažu uređaja započinjemo tek nakon što se ohladi.