Knjiga „Moj hobi: Izrada domaćeg sira. Savjeti i recepti”
Novost! Izvrsna knjiga za sve ljubitelje sireva, koja predstavlja fascinantan svijet domaćeg sirarstva. Autori vodiča - Jelyo Todorov i Artur Nowicki udružili su snage kako bi stvorili jedinstveni vodič o domaćoj izradi sireva, kao i mliječnih prerađevina, poput maslaca, kefira ili jogurta. Kako se ispostavlja, domaće sirarstvo može biti fascinantan hobi čak i za vlasnike malih kuhinja, a izrada nekih sireva je zaista jednostavna i brza. Ambiciozniji entuzijasti mogu pokušati stvarati sireve koji zahtijevaju više vremena i složenije radnje, nagrađujući se prekrasnim, zrelim sirevima koji će oduševiti kako ukućane, tako i goste za stolom.
Kombinacija bugarskih i poljskih tradicija s ogromnom strašću, znanjem i praktičnim pristupom oba autora rezultirala je publikacijom u kojoj će svaki ljubitelj ukusne i zdrave domaće kuhinje pronaći mnoštvo korisnih savjeta i recepata za razne sireve i srodne mliječne proizvode.
Svi navedeni recepti su provjereni od strane autora i, koliko je to moguće, pojednostavljeni kako bi u kućnim uvjetima mogli nastati proizvodi koji uspješno podsjećaju na cijenjene proizvode iz profesionalnih sirana.
Kako sami autori pišu - „Sirarstvo je posebna strast koju obojica prakticiramo i usavršavamo. Kao rezultat mnogih zajedničkih i individualnih sirarskih aktivnosti, koje s jedne strane vodi stručnjak s bogatim profesionalnim iskustvom u ovom području, a s druge strane entuzijast specijaliziran za stvaranje domaćih proizvoda, nastale su metode i procedure koje omogućuju izradu mnogih ukusnih sireva u ograničenom kućnom prostoru. (…) Razmjenjivali smo primjedbe, ideje, provjeravali tradicionalne recepte i eksperimentirali, a svaki uspješan sir davao nam je novi, ukusni poticaj za daljnji rad.”
Knjiga prenosi osnovno znanje o sirarstvu na jednostavan i lako razumljiv način – u skladu s autorskim pristupom prvenstveno ukazuje na put i pokazuje mogućnosti koje vrijedi iskoristiti, posebno ako cijenite vrijednosti samostalno pripremljenih kulinarskih proizvoda i želite „iz kuhinje” upoznati sirarske tajne. Ovo jedinstveno izdanje daje hobistima izvrsno sredstvo za DIY aktivnosti, a istovremeno unosi u svijet domaće kulinarike autorski, inspirativan pristup umjetnosti stvaranja vlastitih sireva - kako u stilu onih klasičnih, opće poznatih, tako i onih više „lokalnih”, a vrijednih šireg upoznavanja. Kaleidoskop mliječnih specijaliteta nadopunjuju recepti ukusnih „varijacija” na bazi sireva, recepti za maslac, kefir, jogurt… A sve to začinjeno entuzijazmom koji se može pronaći samo kod pravih entuzijasta i gurmana, kakvi su autori knjige.
Sadržaj vodiča uključuje, između ostalog, sljedeća poglavlja:
Toplo preporučujemo čitanje i početak sirarske avanture. Knjiga je također izvrsna kao poklon!