Areometar za mjerenje koncentracije šećera izražene u stupnjevima Ballinga.
Šećeromjer je mjerni instrument, neophodan pri pripremi domaćih piva, vina i drugih pića. Uz njegovu pomoć brzo i jednostavno izmjerit ćete sadržaj šećera u ispitivanom tekućini.
Priložena plastična epruveta je izdržljiva i nerazbijajuća.
Instrument je kalibriran na temperaturi od 20°C, stoga je najbolje mjerenje obavljati u sličnim uvjetima.
Očitavanje mjerenja olakšavaju obojeni, opisani rasponi na skali koji se odnose na vrstu pića i fazu fermentacije.
Način uporabe:
Ispitivanje vinskog mošta
Za obavljanje mjerenja dovoljno je staviti šećeromjer u epruvetu i napuniti je takvom količinom tekućine da plovak slobodno pluta, ne dodirujući dno i stijenke epruvete. Tekućina ne smije sadržavati čvrste čestice i mjehuriće plina. Rezultat se očitava sa skale na temelju gornjeg meniska. Radi lakšeg snalaženja, na skali su različitim bojama označeni rasponi početnih koncentracija šećera u moštu, za različite vrste vina koje želimo dobiti:
Napomena:
Za pravilan tijek fermentacije važno je da koncentracija šećera prije njenog početka ne prelazi 22 do 25°Blg.
Ako preferirate vrlo slatka vina, dodajte šećer u nekoliko porcija, npr.: 1., 5. i 12. dan fermentacije. Vino se također može zasladiti nakon završetka, kada fermentacija završi.
Ispitivanje pivske sladovine
Mjerenje sadržaja šećera u pivskoj sladovini obavlja se na sličan način kao i za vinsku otopinu.
Na skali je označen raspon preporučenih početnih koncentracija šećera u sladovini bojom jantara (8 - 10°Blg).
Fermentacija pivske sladovine smatra se završenom kada očitanje spada u raspon označen zelenom bojom (0 - 2°Blg).
Set sadrži:
Dimenzije proizvoda:
šećeromjer:
epruveta: